Månedens Salme

Helligånd, tag mig ved hånden

Månedens salme for juni ”Helligånd, tag mig ved hånden” er en pinsesalme, der originalt er skrevet af Pia Perkiö i 1979, og som efterfølgende er oversat til dansk af Henrik E. Frederiksen. Salmen er en bøn til Helligånden om at fylde os og lade os påvirke af den.   

Helligånden kan være meget svær at definere og håndtere, men denne salme forsøger netop at sætte nogle ord på, hvilke egenskaber Helligånden har, og hvordan den kan fylde os med mening og betydning. Med Helligånden i hånden på livets vej kan vi tro og håbe på, at livet får retning og mening og at vi oplever sand kærlighed (v1), at vi får tillid til Jesu ord (v2), at vi erfarer fred (v3), at vi kan være kærlige og gode kammerater overfor andre (v4) og at vi kan være taknemmelige og leve i troen og i håbet på, at der venter os et evigt liv på grund af Guds nåde (v5).

Selvom det kan være svært at forklare, hvad Helligånden er for en størrelse, så kan vi få en fornemmelse af, hvordan det, at vandre med Helligånden i hånden, kan fylde livet med goder. Og det ”at Helligånden tager os ved hånden” er sådan set allerede sket, for ethvert døbt barn har modtaget Helligånden og syndernes forladelse. Betyder det, at bønnen er ligegyldig eftersom vi har fået Helligånden? Overhovedet ikke! Jo ældre vi bliver, desto større spørgsmål begynder vi at stille til livet, og desto mere har vi brug for Helligånden til at vejlede os, til at lade os være gode mod vores næste, til at være taknemmelige, til at plante Jesu ord i vores hjerte og til at lade os hvile i Guds nåde og se frem til evigt liv. Derfor fejrer vi pinse; fordi Helligånden tydeliggør evangeliet for os.

Melodien er skrevet af Ilkka Kuusisto i 1986, og den har nummer 836 i salmebogstillægget: ”100 salmer.”

Andreas Nørgaard

1. Helligånd, tag mig ved hånden
vis mig dig herlighed,
skænk mig retning og mening,
fyld med mig kærlighed.


2. Helligånd, rør ved mit hjerte,
nede hvor livet gror.
Plant dér blidt og sagte
tillid til Jesu ord.


3. Helligånd, gør mig nu modig,
opvej min frygt med fred.
Midt i verdens virvar
vis mig min plads, mit sted.


4. Helligånd, opklar mit indre,
så jeg kan se igen,
så jeg evner at være
andre en ægte ven.

 
5. Helligånd, tag mig ved hånden,
fremelsk min tak og tro,
lad mig leve af nåden
og altid hos dig bo.